Interviu cu Valentin Anghel — CEO AVBS Credit


Valentin îmi zâmbește și mă poftește politicos să mă așez pe fotoliu. Faptul că a acceptat acest interviu chiar dacă în momentul de față se află în concediu într-o superbă locație din localitatea Teșila, din judetul Prahova, mă măgulește. Nu oricine e dispus să își rupă din timpul dedicat relaxării și familiei. Însă Valentin a acceptat cu plăcere să facem acest interviu, astfel că nu am pregetat să mă urc la volan și să conduc pana în Teșila în clipa în care am primit acel DA mult așteptat.

Mă servește cu o cafea și ne facem amândoi comozi. Pregătesc reportofonul și după ce am schimbat câteva amabilități și am făcut cunoștință mai bine, am decis să lansez primele întrebări.

-Haide a începem! Îți multumesc mult pentru că ai acceptat acest interviu, mai ales in astfel de momente, cand esti împreună cu familia în concediu.

-Eu iti multumesc. E o bucurie pentru mine.

Zâmbește. Gustă din cana de cafea aburind apoi îmi spune:

-Cine e Valentin Anghel? încep eu cât se poate de abrupt. Lui Valentin pare să îi placă abordarea directă.

-Cine sunt eu? Sunt un om simplu dar și complex totodată, am 41 de ani și iubesc călătoriile, psihologia, filosofia, îmi place să citesc, mai ales cărți din domeniul dezvoltării personale.

Îmi place ce aud. Antreprenor în esența lui! Frumos, frumos de tot. Simt că va fi un interviu foarte bun. Dar haide să intru și mai puternic în subiect.

-Profesional, cine e Valentin Anghel?

Ma privește cu intensitate. Am o vagă bănuială că stie că nu am sa îl las să răsufle și am să îl mitraliez cu întrebările.

-Sunt fondator și CEO al AVBS credit.

Nu îl slăbesc și intervin rapid cu următoarea întrebare. Încep să cred că îi place stilul meu de intervievat.

-Ce este AVBS credit?

În ochi i se citește o bucurie enormă. Simt ca e mândru de ceea ce urmează să îmi spună. Și, sincer va spun, chiar are motive sa fie așa.

-AVBS este o companie de intermediere credite bancare și nonbancare. Activăm pe piață din 2007 an în care am decis să vin în întâmpinarea unui gol observat pe piața afacerilor financiare. Lucrând în acea perioadă în domeniul notarial am luat contact cu secțiunea imobiliar bancară, dacă pot sa îi spun astfel, și am observat lacune serioase în acest domeniu. Pe piața românească lipseau atunci brokerii de credite. Și am decis să încerc sa umplu eu acest gol.

-Cum a fost atunci, la început?

-A fost frumos, ușor boem. Ne-am aruncat și eu si partenerul meu cu capul înainte. Am învățat din greșeli, am avut parte de succese notabile dar și de eșecuri răsunătoare. Am mers înainte, mereu înainte. Cred că în acea perioada am ajuns să pun bazele unui dicton al meu…

Privește în gol, ușor melancolic. Eu îl indemn din priviri așteptând continuarea..

-Am o singură direcție în viață: ÎNAINTE!

-Frumos! Spune-mi cum ai găsit piața asta ne explorată a brokerajului de credite.

Râde și îmi răspunde imediat.

-Virgină. Așa am găsit-o. Practic în acele momente nu exista acest termen pe piață muncii în domeniul financiar din România. Nu exista brokerul de credite. A fost o provocare imensă să încercăm să intrăm ca niște pionieri pe piață în acest domeniu ne explorat. Dar a meritat. Chiar dacă am întâmpinat dificultăți mai ales când criza a lovit puternic sistemul bancar.

-Da. Criza. Cum ați reușit să treceți peste ea? De ce te întreb? Pentru că vreau să știu felul de a gândi al unui lider. De fapt aș vrea să aprofundăm acest domeniu al leadershipului. Sunt pasionat de acest domeniu și aș vrea să îmi orientez partea a doua a interviului în direcția asta. Așadar, criza…

-Mda.Criza… 2008. Eram pe val, pe creștere cum spunem noi. A lovit ca un tăvălug. Mulți se retrăgeau de pe piață. O piață a creditelor bancare care era în degringoladă. Însă, am zis NU. Indiferent ce se întâmplă, eu voi rezista. Am făcut sacrificii. Sacrificii enorme chiar. Dar am rămas pe pozitii. Criza nu avea cum să dureze la nesfârșit. Daca aș fi cedat tentației de a mă retrage în acele momente, acum nu am mai fi fost aici.

-Înțeleg. Așadar AVBS credit a trecut cu bine peste criză.

-Da. La începutul lui 2010 din peste 300 de competitori pe piata de brokeraj, mai erau vreo 5, printre care și noi. Câștigasem încrederea clienților noștri și acest lucru s-a transpus mai apoi în recomandări foarte bune dar și în creșterea cifrei de afaceri. Totodată, AVBS Credit a devenit o franciză de succes cu peste 50 de parteneri din toată țara.

-Spune-mi te rog, de fapt nu mie, ci cititorilor mei, ce este de fapt un broker de credite. Nu de alta dar aș vrea să nu rămână loc de interpretare pentru că s-ar putea sa fie oameni care nu cunosc acest termen.

-Brokerul de credite este o persoană specializată în acest domeniu care intermediază creditarea între client și instituția bancară sau non bancară pentru a obține cele mai bune rezultate pentru client, lucru impus de deontologia profesională.

-Cum se desfășoară aceasta intermediere?

-Brokerul identifică ofertele de pe piață, face o evaluare a clientului, un scoring cum spunem noi, îi expune clientului ofertele, detaliind pana la cel mai mic amănunt, explică terminologia financiar bancară, întocmește dosarul de creditare și îl transmite spre a fi analizat. Îl tine la curent pe client cu stadiul aprobării dosarului, apoi organizează etapele preliminare semnării creditului. Mai exact misiunea unui broker de credite este ca fiecare client să își obțină finanțarea dorită. Iar AVBS face acest lucru cu zero costuri pentru client.

-Perfect. Îți mulțumesc pentru aceste informații de ordin tehnic. Acum că te-am cunoscut si am înțeles ce reprezintă meseria ta, aș vrea sa intrăm cât se poate de abrupt în domeniul dezvoltării personale și a leadershipului.

-Am observat că ești foarte tranșant în felul în care conduci interviul.

Zâmbește. Observ că îi place contextul acesta de pseudo duel.

-In ceea ce te privește nu pot fi altfel. Ești o personalitate forte și simt că așa putem construi un interviu care să le fie de folos oamenilor care în viitor poate își vor dori să între în acest domeniu.

Zâmbește din nou și își savurează cafeaua.

-OK. Aștept întrebările.

-Ești CEO al AVBS Credit. Ești lider. Spune-mi care crezi că sunt calitățile necesare pentru a fi lider într-un domeniu atat de … volatil daca pot să îi spun așa. Pentru că e totusi vorba de un domeniu în continuă transformare.

-OOOOOO da. Chiar e așa cum îl descrii. Pfuu. A fi lider în acest domeniu… o calitate de baza este să crezi în ceea ce faci. Sa crezi pana la capăt. Chiar și atunci când nimeni nu mai crede. O a doua calitate este aceea de a fi adaptabil. Să faci față eternelor schimbări. O faci nu pentru tine dar pentru clienții tăi. O a treia… să fii foarte meticulos. Daca toate astea sunt susținute de o excelenta cunoaștere a detaliilor tehnice ale acestui domeniu, succesul e inerent.

Îl privesc cu intensitate. Ce răspuns mai bun să fi așteptat?

-Care ar trebui să fie piatra de temelie a unei cariere în acest domeniu?

-Da! Foarte bună întrebare. Am să fiu puțin mai brut, dacă pot spune astfel. E necesar să recunoști că nu știi nimic despre acest domeniu. Să recunoști și să fii conștient de asta. Să începi de la zero cu o dorință imensă de a învăța. Odată ce urmezi acești pași, recompensele morale și financiare sunt enorme. Și eu am făcut la fel, deși avusesem contacte serioase cu domeniul financiar bancar. O perioadă m-am zbătut să înaintez și nu am reușit să fac asta până nu am dat înapoi si am luat-o de la zero.

-Ca lider care sunt elementele de bază în relaționarea cu colegii, cu subalternii.

-În primul rând profesionalismul. Fiind vorba de o franciză, sunt foarte atent la partenerii pe care îi aleg. Toți partenerii AVBS sunt profesioniști sadea. În al doilea rând, comunicarea e importantă.

Gata. A intrat in domeniul meu, pe terenul meu de joacă. Nu ratez ocazia asta, imi zic.

-Daaaa. Observ la tine o înclinație vădită spre comunicare. Îți place, te simți bine făcând asta.

-Păi cum ar fi să fie altfel? E o meserie care se bazează pe comunicare.

-Evident. Cât de mult contează comunicarea în brokeraj.

-Comunicarea bine făcută își are un 50% din succesul obținut în aceasta meserie.

-Probabil ai aflat că sunt și public speaker și că acest domeniu imi este foarte drag. Crezi că îmbunătățirea abilităților de public speaking ar fi de folos oricui activeaza in acest domeniu?

-E o întrebare retorică sau…

Râdem cu pofta amândoi.

-Evident, Mihai. Public speakingul îmbunătățește abilitățile de comunicare. Practicarea vorbitului în public oferă încredere și coerență verbală. Ori, în domeniul nostru, asta contează.

-Și acum despre leadership…

-Nu mă slăbești deloc.

-Nu. Nu o fac. Îmi place să fac asta când am un interlocutor care poate sa îmi ofere mie și cititorilor mei informații de valoare. Spune-mi te rog, tu ca lider ce faci pentru partenerii tăi?

-În primul rând îmi doresc sa creeez lideri! Asta e de fapt esența leadershipului. Ideea de sef îmi e străină. Eu îmi doresc ca toți cei care lucreaza la AVBS să devină la randul lor niște lideri eficienti. Asta e cea mai mare mulțumire a mea.

-Și reușești?

-Asta nu trebuie să mă întrebi pe mine. Am o echipă care poate să îți răspundă.

Wow. chiar e sigur pe el spunând asta.

-Ce faci tu ca sa înveți mereu lucruri noi în domeniul acesta al brokerajului de credite?

-Citesc! Haide să fiu sincer. Nu citesc doar carti axate pe acest domeniu. Mai exact ma orientez spre domeniul dezvoltării personale. Încerc să acumulez informații care îmi pot și îmi vor fi de folos în viitor. Încerc să devin cea mai bună varianta a mea. Iar cărțile… orice informatie revelatoare în acest vast domeniu îmi este de folos.

-OOOOOO da. Dacă tot ai pomenit asta. Ce autori și ce cărți ți-au rămas în minte și în suflet?

-E dificil de ales, să știi.

-Știu.

-Iți place să mă pui in dificultate.

-Ti-am spus de la început că voi veni cu întrebări sau situații care să scoată in evidenta calitățile liderului AVBS! Așadar, ce autori și ce titluri?

-Păi… ar fi doi autori fiecare cu câte o carte care mi-a influențat stilul de a gândi și de a acționa. Este vorba despre David R. Hawkins- Putere versus Forță. Din aceasta carte o să înveți foarte multe despre determinanții ascunși ai comportamentului uman. E o carte revelatoare. O a doua carte este cea a lui Jiddu Krishnnamurti – Eliberarea de necunoscut. Ai citit-o.

-Nu.

-Nu trebuie sa o ratezi. Are sa îți placă.

-Bun. Haide atunci să nu mă lungesc prea mult. Spune-mi te rog ce îți dorești pe viitor pentru AVBS Credit din punct de vedere al liderului?

-Ce imi doresc? De creștere avem parte. Succes… Nici nu mai vorbesc. Îmi doresc oameni de calitate! Oameni dedicați, curajoși, hotărâți. Pentru că datorită acestor calități AVBS Credit este acolo unde se află acum.

-Superb. Îți multumesc mult pentru timpul acordat. Apreciez mult că ai acceptat acest interviu chiar dacă tu te afli acum și aici în concediu. Asta îmi spune multe despre dedicarea ta pentru acest domeniu.

-Eu iti multumesc, Mihai.

Oopresc reportofonul si ne ridicam amandoi si ne îndreptăm spre terasa.

-Cum a iesit? mă întreabă.

-O mostră perfectă de profesionalism, răspund eu.

Da. E o mostră de profesionalism. Felul in care a tratat acest interviu mă convinge de hotărârea și dedicarea lui Valentin pentru acest domeniu și cred cu tărie că toți cei care îi sunt colegi sau parteneri îl iau drept model de profesionalism. Pentru că merită. Chiar merită.

Stăm amândoi pe terasa superbei cabane unde se află în concediu. Privim toamna cum își rasfrange ale sale culori asupra naturii. Ne bucurăm împreună de spectacolul ce ni se desfasorara în față. Zâmbim. E evident că simțim și ne bucurăm de aceleași mici detalii pe care le observăm în jurul nostru.

Iti multumesc Valentin!

Articol participant la concursul SuperBlog

2 comments

  1. Bună, Mihai

    Îți mulțumesc pentru articol și pentru discuția noastră constructivă.
    Chiar îți sugerez să citești măcar câte o carte de la fiecare din cei doi autori, te vor ajuta fantastic în toate aspectele vieții.
    Mult succes pe viitor!

    Like

Lasa un comentariu

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s